Aller au contenu principal

accord mer égée

Profile picture for user
Submitted by panos on

victoire politique totale des turcs en mer égée? Partage de l'espace aérien? Honte historique?

http://www.aegeantimes.gr/article.asp?i…

http://www.enet.gr/online/online_p1_tex…

Από την Ελευθεροτυπία 17/09:

«Η ΕΛΛΑΔΑ δίνει χώρο για παράνομες τουρκικές πτήσεις και αποδέχεται 50-50 προκλητικότητα...

Υποχώρηση στο Αιγαίο!

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Με σκόπιμη καθυστέρηση δύο και πλέον εικοσιτετραώρων από την ελληνική κυβέρνηση έγινε χθες γνωστό, μέσω των τουρκικών δημοσιευμάτων και τηλεγραφημάτων διεθνών πρακτορείων από το Μόντρεαλ, ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία κατέληξαν, σε ιστορική συμφωνία», που ρυθμίζει «την εναέρια κυκλοφορία στο Αιγαίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως στο θέμα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες και απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην τελική συνεδρίαση της ICAO της 26-28 Αυγούστου στο Παρίσι -στο όνομα και μόνον της εξυπηρέτησης της αυξημένης εναέριας κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004- να αποδεχθεί το πάγιο αίτημα της Τουρκίας για στρατιωτικές ασκήσεις της και δημιουργία πεδίου βολής στην περιοχή της Λήμνου!

Κατάργηση

Η Ελλάδα δέχτηκε την κατάργηση δύο υπαρχόντων αεροδιαδρόμων που περνούν πάνω από τη Λήμνο και δέχθηκε τη δημιουργία άλλων πέντε, εκ των οποίων οι δύο περνούν πάνω από τη Λήμνο, αλλά σε ύψος 13.000 και 14.000 ποδών αντιστοίχως, αφήνοντας έτσι το «ελεύθερο» στα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη να κάνουν ασκήσεις μέσα στο FIR Αθηνών στην τερματική περιοχή της Λήμνου και σε απόσταση 5,6 ν.μ. από τις βόρειες ακτές της Λήμνου στα χαμηλότερα ύψη που χρειάζονται. Αναλυτικότερα:

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του ICAO ξεκίνησε η σχετική συζήτηση-διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας, οργανώτριας χώρας των Ολυμπιακών Αγώνων, και των γειτονικών χωρών, των οποίων τα όρια των FIR συμπίπτουν με το FIR Αθηνών, προκειμένου να συμφωνηθούν πρόσθετοι αεροδιάδρομοι για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών της εναέριας κυκλοφορίας κατά την τέλεση των αγώνων.

«Ισχυρό πάτημα»

Σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων αυτών, (σ.σ.: η «Ε» έχει αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα) η Τουρκία ευθύς εξ αρχής έθεσε την κατοχύρωση των στρατιωτικών ασκήσεών της και τη δημιουργία πεδίου βολής στην περιοχή της Λήμνου. Γι' αυτό και η αρχική προσφορά της ήταν οι νέοι αεροδιάδρομοι για τα πολιτικά αεροσκάφη να βρίσκονται σε ύψη πάνω από 24.000 πόδια, έτσι ώστε τα στρατιωτικά αεροσκάφη της να συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη δραστηριότητά τους εντός του FIR Αθηνών σε χαμηλά ύψη. Βεβαίως, υπήρχε «ισχυρό πάτημα», καθώς η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να καταργήσει τον αεροδιάδρομο J60, που περνούσε πάνω από τη Λήμνο.

Με την τελική ρύθμιση, στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, δημιουργούνται πέντε νέοι αεροδιάδρομοι εκ των οποίων οι δύο περνούν υποχρεωτικώς πάνω από τη Λήμνο και καταλήγουν... στη Σμύρνη.

Πιο συγκεκριμένα, καταργούνται οι αεροδιάδρομοι J60 (στα 11.000 πόδια) και 609 (από 4.500 πόδια) που περνούσαν από τη Λήμνο.

Στη θέση τους δημιουργούνται δύο νέοι αεροδιάδρομοι, ο Ν127, στα 14.000 πόδια (Ροδόπη, Λήμνος, Σμύρνη) και ο Ν128 στα 13.000 πόδια (Θεσσαλονίκη, Πέρεν Νταλαμά, Σμύρνης).

Κατακόρυφοι χώροι

Ετσι είναι προφανές ότι δημιουργείται ένας υπολογίσιμος «κατακόρυφος χώρος», μέσα στον οποίο θα μπορεί να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση τα τουρκικά αεροσκάφη στις ασκήσεις που διενεργούν παράνομα μέσα στο FIR Αθηνών. Και πολύ σωστά τόσο τα τουρκικά δημοσιεύματα, αλλά και η ίδια η ανακοίνωση του ICAO αναφέρονται σε «ιστορική συμφωνία», διότι από εδώ και πέρα υπάρχει και η σιωπηλή συναίνεση και συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για τις παράνομες στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας εντός του FIR Αθηνών!

Η συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2003 να συνοδευτεί και από ένα «Letter of Agreement» (LOA) (Εγγραφο συμφωνίας) το οποίο πρέπει να υπογράψουν οι δύο χώρες. Οι σχετικές διαδικασίες στο πλαίσιο του Γιουροκοντρόλ έχουν αρχίσει εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν έχουν προχωρήσει -ακόμα- αφού τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας αντιστέκονται στη στάση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει αποδεχτεί τη μη υποβολή σχεδίων πτήσης από την Τουρκία στο FIR Αθηνών.

«Ανταγωνισμός»!

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει σπεύσει με αναλυτικό εσωτερικό σημείωμά του να προετοιμάσει «την επικοινωνιακή διαχείριση της εξελίξεως» (σ.σ. πρώτο δείγμα της «διαχείρισης» αυτής είναι η αποσιώπηση της συμφωνίας) και να προσπαθήσει να πείσει τους αποδέκτες για την επιτυχία (;) των ελληνικών χειρισμών.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που επιχειρεί να παρουσιάσει το σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών είναι και «η αύξηση της αξιοπιστίας μας έναντι του ICAO (;) από τη συνεπή προσέγγισή μας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εναέριας κυκλοφορίας, τα οποία εθεωρούντο αδιέξοδα εξαιτίας του ελληνοτουρκικού πολιτικού ανταγωνισμού!!!».

Με άλλα λόγια, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το σημείωμα της αρμόδιας Διεύθυνσής του, έχει ήδη ολοκληρώσει την πλήρη ανατροπή στο πλαίσιο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο, θεωρώντας τα... απλώς προβλήματα «διμερούς πολιτικού ανταγωνισμού» των δύο χωρών σβήνοντας μονοκονδυλιά τον παγιωμένο όρο «τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο».

Σημειώνεται ακόμη με έμφαση ότι «το γεγονός πως η επιτευχθείσα βελτίωση συνθηκών και μεγεθών κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών συνεπάγεται οφέλη και κέρδος για την Τουρκία πρέπει να εβάρυνε το σκεπτικό της τουρκικής πλευράς» (sic).

«Θετική στάση»

Τονίζεται ακόμη στο σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών: «Δεν πρέπει, τέλος, να αγνοηθεί και η θετική στάση της Τουρκίας, η οποία δεν κατέφυγε τελικά σε άκαμπτη ή μαξιμαλιστική στάση (σ.σ.: τι άλλο έπρεπε να κάνουν οι άνθρωποι, δηλαδή!). Η ελπίδα περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ τουρκικών και ελληνικών υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας για την ασφάλεια των αεροπορικών συγκοινωνιών στα εκατέρωθεν FIR είναι χρήσιμο πάντοτε να μνημονεύεται...».

Τέλος, το σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών αναλύοντας την «επικοινωνιακή διαχείριση της εξελίξεως» αναφέρει ότι «...οφείλει να είναι προσεκτική, χαμηλότονη και όχι πρόωρη... Τα πολιτικά πλεονεκτήματα δεν πρέπει να τονίζονται, ώστε η έκβαση να αντιμετωπίζεται ως αμοιβαία νίκη (win to win situation). Η μνεία ότι οι νέοι διεθνείς αεροδιάδρομοι βελτιώνουν τις δυνατότητες των νησιωτικών προορισμών είναι αρκετή...».

«Θα το μοιράζονται»!

Την καλύτερη απάντηση στην «επικοινωνιακή διαχείριση» της Αθήνας δίνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, τα οποία, μαζί με την «ιστορική συμφωνία» δίνουν στη δημοσιότητα και ένα ενδιαφέρον σημείο της «Λευκής Βίβλου», που κυκλοφόρησε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας και μάλιστα το διένειμε επισήμως, στις αρχές Ιουλίου σε όλες τις πρεσβείες και στρατιωτικούς ακόλουθους στην Αγκυρα. «Στην παράγραφο πέντε της «Λευκής Βίβλου» σημειώνεται ότι η Τουρκία πιστεύει ότι το Αιγαίο, που θα το μοιράζονται η Τουρκία και η Ελλάδα, πρέπει να αποτελέσει μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν σοβαρά προβλήματα, όπως η οριογραμμή του FIR και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει δεχθεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης, εκτός αν ένα από αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί μέχρι το τέλος του 2004».

* Αυξάνεται, στο μεταξύ, η κινητικότητα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, καθώς χθες ανακοινώθηκε ο σημερινός 14ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα. Ο προηγούμενος είχε γίνει μόλις πριν από μία εβδομάδα στην Αγκυρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/2003»

0
0
No votes have been submitted yet.
Profile picture for user
Panos

entre autres la grèce a signé un accord avec la turquie à Paris pour créer 5 nouveaux couloirs aériens internationaux y compris 2 au dessus de Lemnos

donc désormais puisqu'il s'agira de couloirs internationaux les avions de l'armée de l'air turque pourront survoler Lemnos légalement ... les mêmes avion qui mettent en danger la vie des pilotes grecs par leurs incessantes violations de l'espace aérien grec

LE GRECE EST EN TRAIN DE PERDRE LE CONTROLE D'UNE PARTIE DE L'ESPACE AERIEN QUI SE TROUVE AU DESSUS DU TERRITOIRE GREC...

C'EST HSTORIQUE

EN GRECE CERTAINS APPELLENT DEJA CELA UNE TRAHISON

LES JOURNAUX TURCS PARLENT D'UNE VICTOIRE ET D'UN VERITable partage de toute la mer Egée... et ils parlent beaucoupp plus de cet accord que ne le font les journaux grecs qui dorment sur leurs deux oreilles

Le gouvernement grec n'a pas immédiatement annoncé cet accord... Pourquoi?

C'est la confirmation que la "nouvelle amitié gréco turque" est fait de concessions unilatérales de la Grèce sans aucune contrepartie turque

0
0
No votes have been submitted yet.
ven 19/09/2003 - 12:06 Permalien
Profile picture for user
paskalis

Panos, cher ami,

La zone militaire et la zone civile sont 2 choses différentes : même en France, plus de 30 pour cent sont couverts par les militaires (dans des domaines de vol certes particuliers : basse altitude, zones de tir, etc... ou même laissés aux "commerciaux" à titre gracieux).

Les militaires ont assez d' espace pour ne pas avoir à empiéter dans le domaine civil, et de toute façon à priori pas dans le même "domaine de vol"(lire: altitude). Un Boeing ou un Airbus, ce n' est qu' un autobus volant, les autobus et les Formule 1 s' entraînent rarement sur les mêmes circuits.

Quoi qu' il en soit, l' armée de l' air grecque n' a rien à craindre car l' USAF est là, et bien là.

Je te l' ai déjà dit : je vois mal les Turcs s' amuser à défier les US sur ce terrain : la riposte pourrait être aussi terrible que vicieuse (quel plaisir de "dézinguer" un "chasseur" ni vu, ni connu...).

Franchement, le problème turc et/ou balkanique n' est pas d' ordre militaire pour la Grèce ; sur ce plan, big brother veille, par contre au niveau politique, industriel, commercial et relationnel, malheureusement tout reste à faire !

0
0
No votes have been submitted yet.
ven 19/09/2003 - 15:28 Permalien
Profile picture for user
Thomas EFTHYMIOU

En réponse à par paskalis

Comment pouvez-vous comparer,pour l'exemple, dans cette affaire la France & la Grèce?
La France n'a pas de voisin revendicateur,avec une proportion d'UN grec face à SIX turcs...
La Grèce peut-elle s'en "remettre" à la vigilance militaire de l'aviation de guerre américaine?Si elle a cette tentation elle n'a qu'à se souvenir de l'été 1974.
A l'intériieur de l'OTAN (dont les E-U sont membres,comme la G-B) l'armée turque franchit la mer,débarque,envahit,puis devant l'inertie complice,inspirée par Kiessinger,fait une 2ème offensive dans l'île de Chypre...Depuis lors y a-t-il eu "remise en ordre"?
S'imaginer que les E-U feront les gendarmes en Egée insulaire,maritime & aèrienne me paraît ...imaginaire.
Comme la Turquie a d'énormes problèmes intérieurs,y compris celui de la très forte minorité kurde, elle aura la facile solution -en cas de besoin-de "l'incident extérieur",contre ce petit peuple grec,en implosion démographique, qui,dit-elle-"l'étouffe",avec ses îles,son espace aèrien,& ses routes maritimes qui sont des routes intérieures héllèniques depuis la nuit des temps européens.

0
0
No votes have been submitted yet.
ven 19/09/2003 - 23:02 Permalien
Profile picture for user
dimitris

En réponse à par Thomas EFTHYMIOU

j'ai remarqué à c jours passeés stin ellada que nos politiques font de l'ellas
un pays qui est autre que lui meme c.à.d nous sommes entrain petit à petit de perdre notre identité,je n'ai jamais vu autant de laisser aller ,d'ailleurs stin ellada je parlais de c choses tel que la politique extérieure,la politique intérieure avec nos voisins ,albanais, les soit disant "rosopontoi"qui obtienent de l'argent et des prets sans taux c extraordinaire .Quand mon pere et tant d'autre sont venus en france ils n'ont rien euent voila alors stin ellada simera lene "otan ftinis enan ellina lei oti vrexi". les grecs de nos jours preferent les beachs bars les petites russes ,les bars ,les portables et la consommation voila le reste .....Alors pour l'espace aerien c comme pour le reste ,il n'y a + de grec en grece à bientot et merci de l'info

0
0
No votes have been submitted yet.
sam 20/09/2003 - 18:44 Permalien
Profile picture for user
panos

En réponse à par dimitris

paskalis

les turcs - qui parleent de cet accord en ce moment contrairement aux grecs - ont précisé qu'ils voulaient une aire de tir (paidio bolis) au dessus de Lemnos

je te rappelle que non, l'aviation militaire américaine ne veille pas puisque les violations de l'espace aérien grec par l'armée de l'air turque se chiffrent à plusieurs dizaines par mois

en Grèce seules certaines revues comme STRATIGIKI et Amyna kai diplomatia donnent des données précises sur ces violations, et des témoignages de pilotes qui risquent leur vie à travers des combats aériens sans armes qui ont pour but à chaque fois de dérouter les avions turcs pour les "raccompagner" dans l'espace aérien turc

0
0
No votes have been submitted yet.
sam 20/09/2003 - 20:31 Permalien
Profile picture for user
paskalis

Panos,

Ce petit jeu qui consiste à survoler l' espace aérien militaire du voisin - afin de tester ses temps de réaction - se pratique partout et même entre alliés déclarés et parfois même par des puissances européennes plutôt jugées pacifiques.

Les marins possèdent également tout un éventail de distractions analogues en Méditerranée.

Les militaires ont peut-être des façons singulières de s' entraîner mais il faut faire avec...

Quant à Chypre, au siècle dernier, pas d' intervention anglo-saxonne car :

1 - les Grecs avaient fait une grosse bêtise,
2 - qui de plus servait les intérêts d' un pays occidental où les voitures roulent à gauche et qui n' est pas l' Irlande...

0
0
No votes have been submitted yet.
dim 21/09/2003 - 13:03 Permalien